TEHNOLOGIJA IZRADE

Šta su SIP ili Sendvič Paneli?

SIP paneli su osnovni građevinski materijal 21. veka.

Strukturni Izolovani Paneli (Structural Insulated Panels – SIPs) predstavljaju sistem za građenje rezidencijalnih i lakših komercijalnih struktura sa izuzetno visokim performansama. Struktura panela je prilično jednostavna i sastoji se od jezgra napravljenog od izolacione pene koje je u sendviču između dve strukturne bočne ploče. SIP paneli se proizvode u fabrikama pod strogo kontrolisanim uslovima i mogu se prilagoditi praktično svakom obliku. Kao rezultat dobija se izuzetno efikasan, štedljiv i veoma jak sistem za izgradnju objekata. Korišćenje SIP panela u izgradnji štedi vreme, novac i smanjuje količinu neophodnog rada.

Istorijat SIP Panela

Paneli sa jezgrom od pene su postali globalno poznati u toku sedamdesetih godina prošlog veka, ali imaju poprilično dugu i zanimljivu istoriju i pre tog perioda. Prve otporne sendvič-ploče razvijene su u Forest Products laboratoriji i korišćene su za izgradnju prvog objekta napravljenog kompletno od ovih materijala u Madisonu, savezna država Wisconsin. Ovaj objekat je podignut 1937. i uspeo je da odoli izuzetno nepovoljnim klimatskim uslovima države Wisconsin sve do 1998, kada je objekat srušen zbog ostalih potreba Univerziteta u državi Wisconsin. Ovaj objekat je podigao veliku medijsku pažnju i čak ga je i prva dama Amerike, Elenor Ruzvelt posetila i posvetila 1937. godine. Ovaj objekat je postao prvi dokaz da korišćenje sendvič panela može da preuzme strukturno opterećenje i kompletno eliminiše potrebu za metalnim ramom.

Proizvdnja SIP panela je počela 1947. kada su prvi put primenjena talasasta kartonska jezgra sa različitim bočnim pločama napravljenim od iverice, obrađenog kartona i lesonita. Originalni objekat podignut u Medisonu je razmontiran i ponovo sastavljen 1978., dok su skoro svi originalni paneli u potpunosti zadržali svoj integritet i snagu, izuzev onih ploča sa kartonskim jezgrom. 1967. na ovaj objekat su postavljene ploče sa polistirenskim jezgrom i sa papirnim jezgrom, obloženim ivericom i ostale su na objektu do njegovog rušenja ‘98. Paneli ovog tipa se i dan danas koriste u građevinskoj industriji širom celog sveta.

Materijali koje koristimo:

  • EGGER OSB – najpouzdaniji i najkvalitetniji proizvođač osb ploča u evropi.
  • Drvo – Domaća prvoklasna čamovina obrađena sa oborenim ivicama osušena na 6% vlage .
  • Lepak za panele – technology by weiss, poliuretanski lepak koji nema emisiju gasova namenjen za stambene objekte.
  • Hidroizolacija zidova – hidroizolaciono premazi na bitumenskoj bazi kojom premazujemo kompletan objekat.
  • Hidroizolacija krova – Wurth paropropusna folija koja ne propušta vodu, a dozvoljava isparenje vlage.

***Materijal koji koristimo ispunjava sve evropske standarde gradnje, isti način gradnje koji koristimo u Srbiji koristimo i u evropskoj uniji.

 

Montažne Sip Kuće

Tipske kuće  i kuće projektovane posebno po vašoj želji po najvišim standardima gradnje

Mobilne Montažne Kuće

Kuća na točkovima – kuća koja služi vama, a ne vi njoj. Kuća za avanturiste

Amarok Brvnare

Drvene kuće, rustičnog izgleda pravljene po najsavremenijim standardima izgradnje